logo-nrv-de-doorslag

Dispensatie

 

Heb je nog geen examen gedaan voor bijvoorbeeld Scullen 2, maar wil je wel roeien* in een C1x? Bij de roeicommissaris kun je dispensatie (ontheffing) aanvragen. Hierdoor is roeien in een boot waarvoor je niet 'bevoegd' bent, onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Er is ook een andere vorm van dispensatie: Roeien bij lage watertemperatuur

Achtergrond
Roeien leer je bij De DoorSlag. Helaas is er niet altijd ruimte om je aan te melden voor een van de cursussen. Daarom willen we graag maatwerk leveren. Het is daarom - onder bepaalde voorwaarden - toegestaan om te roeien of sturen in een boottype, zonder dat er examen is gedaan of je begeleid wordt door een erkende instructeur. 

Werkwijze
Roeien of sturen in elk boottype is sowieso toegestaan als een erkende instructeur lesgeeft. Daarnaast kun je vanuit de roeicomissaris dispensatie krijgen om zelfstandig te roeien of met een buddy. Dispensatie voor een skiff zal minder snel worden verleend, dan roeien in een gladde 2. Bij een gladde 2 is er immers altijd nog een andere (ervaren) roeier in de boot aanwezig. 

Stappenplan dispensatie
1. Stuur een e-mail naar sirassimmocieor.[antispam].@dedoorslag.nl
2. Schrijf in je bericht voor welk niveau je dispensatie wil hebben en het boottype.
3. De roeicommissaris (mag dit ook delegeren aan de roeicommissie) zal vervolgens beslissen onder welke voorwaarden je de dispensatie krijgt (argument waarom wel/niet, tijdsduur, type boot en opleidingsplan).

Beleid buddysysteem
Je roeit samen met een ervaren roeier of stuurt in een ploeg met ervaren leden. De roeicommissaris zal alleen dispensatie verlenen als:
A. Het lid voldoet aan alle voorwaarden van het lidmaatschap.
B. De roeier roeit of stuurt met een lid dat de hoogste roeibevoegdheden heeft (Scullen 3 en Sturen 3). Daarnaast heeft de buddy meerdere jaren roei-ervaring. Tenslotte kan worden bepaald dat bij ongestuurde boten, de roeier zelf niet op boeg mag zitten. 
C. Het besluit tot dispensatie heeft geen negatieve gevolgen voor de veiligheid van de roeier zelf, de omgeving en het materiaal.

De roeicommissaris bepaalt uiteindelijk of een lid een dispensatie krijgt, hierbij kan de roeicommissaris een examinator raadplegen. Van een besluit tot dispensatie krijgt het lid bericht. 

*: Daar waar staat 'roeier', kan ook 'stuurman of -vrouw' worden gelezen. 

 


logo-nrv-de-doorslag

Met welk roeiniveau mag je in welke boot?

C1x: In bezit van SC 2-examen, maar niet in het donker.
C2x+: alle roeiers hebben SC 1 en de stuur heeft ST1-bevoegdheid, mag wel in het donker (mits stuur Sturen 2 heeft).
C4x+: alle roeiers hebben SC 1 en de stuur heeft ST2-bevoegdheid, mag ook in het donker.

Gladde boten:
Skiff: na met succes afleggen SC 3-examen, met minimaal twee boten (advies), maar niet in het donker.
2*: slagroeier heeft SC 2 of hoger en de boegroeier heeft SC 3 + ST 2-bevoegdheid, maar niet in het donker.
4*: alle roeiers hebben SC 2 of hoger en de stuur heeft ST 3-bevoegdheid, mag ook in het donker (mits gestuurd).
Zichtbaarheid op het water is verplicht. Boeg én stuur dragen een felgekleurd shirt of hesje.


Ga je ongestuurd roeien? Dan moet de boeg Sturen 2 hebben behaald en de roeibevoegdheid, behorende bij die specifieke boot.

Zoals eerder vermeld, kan de roeicommissaris dispensatie verlenen, om bijvoorbeeld (zonder een behaald examen) te roeien in een specifieke boot.


Het verlenen van dispensaties door de roeicommissaris is gebaseerd op het huishoudelijk regelment en de huisregels. Tegen een beslissing van de roeicommissaris staat geen mogelijkheid tot bezwaar bij het bestuur open. De dispensatieregeling is ingevoerd om de doorstroom binnen de roeicurssusen te bevorderen en leden meer ruimte te bieden om te kunnen roeien. 

NRV De DoorSlag

Utrechthaven 1
3433 PN Nieuwegein

ofni.[antispam].@dedoorslag.nl

IBAN: NL42INGB0004431000

Lid KNRB 108

Social media

Instagram