logo-nrv-de-doorslag

Roeien lage watertemperatuur

 

Wanneer je in een C1 gaat roeien bij een lage watertemperatuur, moet je minimaal Scullen 2 bezitten. Voor de skiff is het van belang dat je Scullen 3 succesvol hebt behaald. Tenslotte is het belangrijk dat je de onderstaande verklaring hebt getekend. In de winterperiode wordt er dus geen instructie voor de C1/Skiff gegeven. 

Het roeien bij een lage watertemperatuur (onder de 10 graden Celcius) kent behoorlijk wat risico's. Als je wil roeien onder deze omstandigheden, moet je de vrijwaringsverklaring hebben getekend (verkrijgbaar bij het bestuur en hieronder te downloaden). 

Algemeen
Leden die de vrijwaringsverklaring hebben getekend, zijn bevoegd om te roeien bij lage watertemperaturen (let op vaarverboden). Hoewel het bestuur van NRV De DoorSlag het roeien onder deze omstandigheden nadrukkelijk ontraadt, kun je het roeien door onderstaande tips redelijk veilig houden. Vanzelfsprekend moet je wel bevoegd zijn om in een bepaald type boot (C1/skiff) te mogen roeien. 

Roeiers die gaan roeien moeten een goede techniek beheersen. Als je van jezelf weet dat je inpik nog te ‘slordig’ of onregelmatig is, raden we roeien bij een lage temperatuur ten zeerste af. Als roeier moet de ‘baas’ zijn over de boot en de boot niet over jou. Als dit niet zo is, kun je beter veilig in meerpersoonsboten trainen. Ook roeiers die pas recent Scullen 2 hebben behaald, wordt afgeraden om in de winter te roeien in een eenpersoonsboot.

Noodpakket
Het is aan te bevelen om een noodpakket in een watervrije tas mee te nemen in de boot. Dit bevat een (opgeladen) mobiele telefoon, handdoek, warme trui, fleece-deken, isolatiedeken en sportlegging. Deze materialen kun je gebruiken nadat je veilig aan de kant bent gekomen na omslaan. Sowieso ben je verplicht om altijd fluorescerende bovenkleding te dragen.

Zwemvest
Een belangrijke aanwijzing is het niet te ‘ver’ roeien op de baan. Beter is het om in het zicht van het vlot te blijven. Daarnaast roei je altijd samen met een andere eenpersoonsboot in de buurt of een meerpersoonsboot. Je kunt er ook voor kiezen om een zwemvest te dragen.

Veiligheid
Kijk tijdens het roeien om de vier halen om en anticipeer op veranderingen van de baan. Als je gaat ronden doe dat dan met vaste bank (zonder oprijden) en houd altijd aan een zijde veilig boord. Bij het in- en uitstappen dien je steeds ervoor te zorgen dat de overslag dicht is. Deze open en sluit je, nadat je uit de boot bent gestapt. Tijdens het roeien: houd je handen steeds goed bij elkaar en houd druk op de bladen bij de inpik. Het oefenen van wedstrijdstartjes wordt ontraden, net als het slagklaar maken in de inpik. Beter kun je slagklaar maken in de uitpik (finishklaar). Wil je hierover uitleg? Vraag je instructeur of spreek een ervaren roeier aan.

Tenslotte kun je ook ervoor zorgen dat er iemand op de kant meefietst met een werplijn en isolatiedeken. 

Omslaan
Als je toch omslaat is het belangrijk om rustig te blijven en goed na te denken. Probeer jezelf op de boot te hijsen en gebruik deze eventueel als drijfmiddel. Je kunt daarop proberen om de kant te bereiken. Het is af te raden om pogingen te doen om de boot om te draaien en erin te klimmen. Dit kost tijd en veel energie. Wanneer je op de kant kunt komen, mag je de boot in het water laten. Jouw veiligheid is belangrijker dan het redden van de boot.

Dit tekst maakt deel uit van de ‘vrijwaringsverklaring aansprakelijkheid NRV De DoorSlag.’

Lever de verklaring in bij het bestuur of e-mail het naar: siraterces.[antispam].@dedoorslag.nl

Een andere dispensatie kan de roeicommissaris verlenen aan leden die nog geen examen hebben gedaan binnen een bepaald roei- of stuurniveau, via dispensatie


Naam: Vrijwaringsverklaring
Type: docx
Grootte: 406 kB
 Download

NRV De DoorSlag

Utrechthaven 1
3433 PN Nieuwegein

ofni.[antispam].@dedoorslag.nl

IBAN: NL42INGB0004431000

Lid KNRB 108

Social media

Instagram