Houd je van verantwoord bewegen in de frisse buitenlucht? Dan is roeien zeker iets voor jou. Als je regelmatig roeit, bouw je een goede conditie op. Roeien is een sport waarbij je nagenoeg alle spiergroepen gebruikt. Met roeien worden je gewrichten niet zwaar belast. Hierdoor komen blessures bijna niet voor. In principe wordt er het hele jaar door geroeid. Behalve bij vorst, sterke wind, mist en onweer. In de zomer kun je ook heerlijk avonds roeien. Je roeit bij De DoorSlag op het Merwedekanaal (ca. 14 km. roeiwater). Dit kanaal verbindt het Amsterdam-Rijnkanaal in de stad Utrecht met de Boven-Merwede ten zuiden van Gorinchem. Ook kunnen wij de Hollandse IJssel op richting IJsselstein en verder naar Montfoort, Oudewater en zelfs Gouda.
Kortom genoeg mogelijkheden om vanuit Nieuwegein mooie tochten te maken. Zoals bijvoorbeeld naar Utrecht, IJsselstein en Vianen.
Heb je geen ervaring met roeien? Geen nood.
Een goede roeitechniek is nodig. Hierdoor voorkom je onnodige blessures en geniet je veel meer van het roeien.
Als je gaat roeien, zul je merken dat elk boottype weer heel anders roeit. Dit zorgt er voor dat je niet snel uitgekeken raakt op de roeisport.
Elk type boot heeft zo zijn roei eigenschappen en benodigd roeiniveau.
Wij leiden op tot de roeiniveaus:
Samen met je instructeur doorloop je een programma. Het eerste roeiniveau is scullen 1 en sturen 1. Na het behalen van scullen 1 en sturen 1 mag je zelfstandig roeien in een zogenaamde C2+ op het Merwedekanaal tot aan de brug en tot aan de bocht bij de Henkel fabriek.
Tijdens de zomer worden tochten georganiseerd waarbij je met dit niveau al mee kunt roeien.
Daarna ga je op voor sturen 2 als extra niveau om als stuurman of -vrouw en C4+ te mogen sturen.
Als stuurman of -vrouw ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van de roeiers en de boot. Je zult dan ook vaarregels moeten kennen.
Met dit traject ben je een periode van minimaal 20 tot 24 instructielessen bezig.
Het volgende niveau is uitdagend en wel scullen 2. Je traint dan in een C1 boot en eindigt dit traject in een skiff.
De complete opleiding wordt gegeven door ervaren instructeurs en zal je ruime ervaring hebben opgedaan om te weten dat elk boottype weer heel anders roeit.
Roeien kan op veel manieren: individueel of in een team, puur recreatief of op wedstrijdniveau. Roeien lijkt op het eerste gezicht misschien eenvoudig. Toch vereist deze sport een behoorlijke inspanning om de roeibeweging goed onder de knie te krijgen. Oh natuurlijk al eens geroeid in de sportschool! Dus ja makkie! Wij kunnen je snel uit deze droom helpen. De ervaring leert dat de meeste leden deze instructie snel moeten vergeten. Geeft niets! Onze instructeurs helpen en coachen je daar erg goed bij. Je krijgt een uitgebreide roei-instructie voordat je zelfstandig het water op kunt. Zo leer je de roeitechniek, het materiaal, de vaarregels en ook de vereniging kennen. Wanneer je de basis van de roeisport beheerst, kun je zelf kiezen op welk niveau je deze geweldige sport wil uitoefenen.
Je bent niet snel uitgeroeid. De leeftijd van onze seniorleden loopt uiteen van 18 tot ver in de 70-tig!
Vanaf 10 jaar ben je welkom op de vereniging en ga je aan de slag onder begeleiding van ervaren jeugdtrainers.
En kan je doorgroeien voor deelname aan door KNRB georganiseerde wedstrijden zoals de Midden Nederland Competitie.
Jaarlijks organiseert de Toercommissie voor de leden tochten bij andere verenigingen in het land. Zoals door de Biesbosch, de Weerribben, de Bollentocht en vele meer. Afgelopen jaar waren 41 tochten georganiseerd. Helaas heeft corona daar een grote streep doorgehaald.
Tochten zijn maximaal 25 kilometer en marathons 30 en meer, zoals de Midden Nederland tocht en zelf de Elf Stedenmarathon van 210 km.
Ook worden tochten verderop georganiseerd zoals in Gent, Parijs, Henley on Thames en zelfs is deelgenomen aan de Vogalonga regatta in Venetië door een ploeg.
De DoorSlag beschikt over ruim 40 boten verdeeld over verschillende boottypen. Deze boten zijn eigendom van de vereniging.
De boottypen lopen sterk uiteen. Van breed en stabiel (C2+ en C4+) tot smal en snel (C1 en skiffs) en van één tot en met vier roeiers. Je kunt roeien met twee riemen per roeier (scullen) of met één riem per roeier (boordroeien). Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen boten met en zonder stuurman.
Naast roeien, biedt Roeivereniging De DoorSlag ook veel op het gebied van gezelligheid. Iedere zaterdag en zondag is onze kantine open. De koffie na het roeien en in de winter een heerlijk soepje zijn na het roeien geen uitzondering meer. Binnen in het clubgebouw, maar zeker ook buiten op het dakterras is het heerlijk toeven. En omdat er leden achter de bar staan, zijn onze consumpties niet duur. Binnen de vereniging worden er het gehele jaar diverse activiteiten georganiseerd. Denk aan toertochten met onze eigen boten in andere streek, waarbij gebruik wordt gemaakt van de faciliteiten van die betreffende club. Het roeien staat natuurlijk centraal, maar als lid kun je ook op allerlei andere manieren actief zijn binnen de vereniging. Bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij een van de commissies. Elk lid heeft twee keer per jaar een bardienst.
Utrechthaven 1
3433 PN Nieuwegein
IBAN: NL42INGB0004431000
Lid KNRB 108