logo-nrv-de-doorslag

Over roeien

 

Roeien is voor iedereen

ROEIEN IS VOOR IEDEREEN

Of je nu 10 jaar bent of 75, roeien is voor iedereen. Ga je graag in een eenpersoonsboot, de skiff, of liever met een ploeg het water op? Ben je meer prestatief of recreatief ingesteld? Er is voor ieder wat wils. Het enige wat je nodig hebt, is een zwemdiploma. Bij mooi weer of met wind en regen, het gevoel als je met je boot soepel door het water glijdt is niet te beschrijven, dat moet je ervaren!

Houd je van verantwoord bewegen in de frisse buitenlucht? Dan is roeien zeker iets voor jou. Als je regelmatig roeit, bouw je een goede conditie op. Roeien is een sport waarbij je nagenoeg alle spiergroepen gebruikt. Met roeien worden je gewrichten niet zwaar belast. Hierdoor komen blessures bijna niet voor.

Daarnaast train je met roeien al je spieren, maar de kans op blessures is klein omdat je lijf geen harde klappen of onverwachte draaiingen hoeft op te vangen. Roeien is een veilige sport voor alle leeftijden.

De DoorSlag heeft tot doel om de roeisport in Nieuwegein te bevorderen. Onze ervaren en opgeleide instructeurs leiden nieuwe leden op tot ervaren roeiers. 

Roeien bij De DoorSlag

In principe wordt er het hele jaar door geroeid. Behalve bij vorst, sterke wind, mist en onweer. In de zomer kun je ook heerlijk ‘s avonds roeien. Je roeit bij ons op het Merwedekanaal (in totaal ca. 14 km. roeiwater). Dit kanaal verbindt het Amsterdam-Rijnkanaal met de Boven-Merwede ten zuiden van Gorinchem. Ook kun je de Hollandse IJssel op richting IJsselstein en verder naar Montfoort, Oudewater en zelfs Gouda.

Kortom genoeg mogelijkheden om vanuit Nieuwegein mooie tochten te maken.

Recreatief- of wedstrijdroeien

Roeien kan op veel manieren: individueel of in een team, puur recreatief en meedoen aan toer- of marathontochten die de toercommissie elk jaar organiseert of op wedstrijdniveau.

Roeien lijkt op het eerste gezicht misschien eenvoudig. Toch vereist deze sport een behoorlijke inspanning om de roeibeweging goed onder de knie te krijgen. Oh natuurlijk al eens geroeid in de sportschool! Dus ja makkie! Wij kunnen je snel uit deze droom helpen. De ervaring leert dat de meeste leden deze instructie snel moeten vergeten. Geeft niets! Onze instructeurs helpen en coachen je daar erg goed bij. Je krijgt een uitgebreide roei-instructie voordat je zelfstandig het water op kunt. Zo leer je de roeitechniek, het materiaal, de vaarregels en ook de vereniging kennen. Wanneer je de basis van de roeisport beheerst, kun je zelf kiezen op welk niveau je deze geweldige sport wil uitoefenen.

Senioren

Je bent niet snel uitgeroeid. De leeftijd van onze seniorleden loopt uiteen van 18 tot ver in de 70 jaar! Er zijn groepen voor fity-fitters en enthousiaste roeiers die regelmatig aan een toertocht meedoen. Sinds de oprichting is recreatief roeien de hoofdtoon, maar er komen steeds meer ervaren roeiers als lid die de intentie hebben aan door KNRB georganiseerde wedstrijden deel te nemen. Ook dat kan.

Junioren

Vanaf 10 jaar ben je welkom op de vereniging en ga je aan de slag onder begeleiding van ervaren jeugdtrainers.

En kan je doorgroeien voor deelname aan door KNRB georganiseerde wedstrijden zoals de jeugdcompetitie Midden Nederland.

Toertochten en marathons

Jaarlijks organiseert de toercommissie voor de leden tochten bij andere verenigingen in het land. Zoals door de Biesbosch, de Weerribben, de Bollentocht, Haventocht in Rotterdam en vele meer. Meer bij huis onze Kastentocht, rondje Utrechtse wateren en tocht naar Reinauwen.

Toertochten zijn maximaal 25 kilometer en marathontochten zijn van 40 of 50 kilometer en meer, zoals de Midden Nederland tocht en zelfs de Elf Stedenmarathon van 210 km.

Ook worden tochten verderop georganiseerd zoals in Gent, Parijs, Henley on Thames en zelfs is deelgenomen aan de Vogalonga regatta in Venetië door een ploeg.

Veel verschillende boottypen en roeiniveau

De DoorSlag beschikt over ruim 45 boten verdeeld over verschillende boottypen. Deze boten zijn eigendom van de vereniging.

De boottypen lopen sterk uiteen. Van breed en stabiel (C2+ en C4+) tot smal en snel (C1 en skiffs) en van één tot en met vier roeiers. Je kunt roeien met twee riemen per roeier (scullen) of met één riem per roeier (boordroeien). Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen boten met en zonder stuurman.

Elk type boot heeft zo zijn roei eigenschappen en benodigd roeiniveau.
Wij leiden op tot de roeiniveaus:

  • scullen 1, 2 en 3
  • sturen 1,2, en 3
  • boordroeien

Als je gaat roeien, zul je merken dat elk boottype weer heel anders roeit en van jou techniek vergt. Dit zorgt er voor dat je niet snel uitgekeken raakt op de roeisport.

Al na het behalen van scullen 1 en sturen 1 mag je zelfstandig roeien in een zogenaamde C2+ of C4+ boot. De complete opleiding wordt gegeven door ervaren instructeurs en zal je ruime ervaring hebben opgedaan om te weten dat elk boottype weer heel anders roeit.  Zie voor meer informatie hier

Gezellig verenigingsleven

Naast roeien, biedt Roeivereniging De DoorSlag ook veel op het gebied van gezelligheid. Iedere zaterdag en zondag is onze kantine open. De koffie na het roeien en in de winter een heerlijk soepje zijn na het roeien geen uitzondering meer. Binnen in het clubgebouw, maar zeker ook buiten op het dakterras is het heerlijk toeven. En omdat er leden achter de bar staan, zijn onze consumpties niet duur. Binnen de vereniging worden er het gehele jaar diverse activiteiten georganiseerd. Denk aan toertochten met onze eigen boten in andere streek, waarbij gebruik wordt gemaakt van de faciliteiten van die betreffende club. Het roeien staat natuurlijk centraal, maar als lid kun je ook op allerlei andere manieren actief zijn binnen de vereniging. Bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij een van de commissies. Elk lid heeft twee keer per jaar een ochtend bardienst.

Afgelopen jaar hebben wij met een aantal leden en hun partners gezeild op Loodrecht.

 


NRV De DoorSlag

Utrechthaven 1
3433 PN Nieuwegein

ofni.[antispam].@dedoorslag.nl

IBAN: NL42INGB0004431000

Lid KNRB 108

Social media

Facebook