logo-nrv-de-doorslag

Wat je moet weten

 

Wat je moet weten als (nieuw) lid

Bij elke vereniging zijn er huisregels zo ook bij de roeivereniging De Doorslag. Op deze pagina vind je de belangrijkste huisregels zoals:

 • Toegang tot de vereniging
 • Openingstijden
 • Welk of niet roeien
 • Zomer- en winterschema
 • Veiligheid
 • Gebruik van boten
 • Ledenpagina "Mijn Captain"
 • Clubtenue
 • Veiligheid

 


Toegang tot de vereniging

Wij huren ons terrein van de gemeente Nieuwegein. Hierdoor zijn er een aantal beperkingen.

Als nieuw lid, ingedeeld in een instructiegroep, zorgt de instructeur dat hij/zij toegang heeft via het toegangshek. De ingang van het gemeentegebouw mag niet gebruikt worden.

Het grote hek heeft geen beveiliging wel om via de deur van de wedstrijdkamer in de botenloods te komen. De instructeur heeft daarvoor ook een code gekregen.

 

>>afbeelding poort<<

 

Ga je als laatste boot het water op en er zijn geen leden meer aanwezig dan moeten de overheaddeuren gesloten zijn. In dat geval kan het hek van het slot af blijven. Als er nog mensen in de kantine zijn, kunnen de deuren open blijven.

 

Verlaten en sluiten van de vereniging

De laatste roeiploeg heeft de verantwoordelijkheid om alle ruimten af te sluiten. Dat is degene die de sleutel van een sleutelbeheerder heeft gekregen.

Voordat de botenloods wordt afgesloten moet de deur achterin de loods naar de gang ook op slot zijn.

Voor vertrek zet je het alarm erop. Na vertrek gaan de lichten vanzelf uit.

 

Openingstijden

Op zaterdagen en zondagen zijn de standaard roeitijden vanaf 08:30 tot 14:00 uur.

Daarnaast worden instructies gegeven op de dinsdag- en donderdagavonden vanaf 18:00 uur tot zonsondergang. Ook wordt er dan veelal geroeid door leden met een roeiniveau, soms alleen of in groepen, zoals de marathon- en toergroepen.

Ook op andere tijden kan er geroeid worden maar dan in overleg met een andere leden en een sleutelbeheerder. Je mag nooit alleen gaan roeien in een skiff of C1, zonder dat er andere mensen aanwezig zijn.

 

Wel of niet roeien?

Er kan het hele jaar door geroeid worden. Alleen geldt er een algeheel roeiverbod voor:

 • Bij windkracht vanaf 6 BF
 • Mist met zicht minder dan 200 mtr. (als je de overkapping van Vlietjonge niet meer kan zien)
 • Er ijzel op het vlot ligt of ijsvorming op het water
 • Naderend onweer.

Op de website staat een stoplicht. Dat is verbonden met een centraal weerstation in de buurt. Zo kun je thuis al zien of er geroeid wordt of niet.

 • Rood licht betekent een algeheel roeiverbod
 • Oranje licht betekent dat een ervaren roeier of instructeur op het vlot bepaalt of het al dan niet veilig is om te roeien
 • Groen licht betekent: er mag geroeid worden!

 

>>afbeelding stoplicht<<

 

Voor eigen veiligheid mag er in principe geroeid worden tot zonsondergang. ’s Winters wordt ’s avonds geroeid met verlichting, op de boeg en spiegel van de boot en de stuur moet minimaal stuurniveau St2 en ervaring hebben.

 

Zomer- en winterschema

Er mag het hele jaar, mits voldaan aan bovenstaande voorwaarden, geroeid worden.

Overige voorwaarden tijdens het winterschema (1 november – 1 april) zijn:

 • Jeugd mag dan, ook voor instructie, niet meer in een gladde eenpersoonsboot (skiff) roeien
 • Ook voor senioren zonder vereist roeiniveau (scullen 3) in skiffs geroeid mag worden
  • Is de watertemperatuur onder 100C geldt de extra voorwaarde dat het bestuur hiervoor schriftelijk een toestemming is afgegeven. Deze kan bij het bestuur worden aangevraagd.
 • Ook geldt dan dat alleen in een C1 boot onder toezicht van een instructeur geroeid mag worden mits de watertemperatuur boven de 100C is.
 • In het donker mag niet ongestuurd geroeid worden.

 

Het is geen algemene voorwaarde maar komt de watertemperatuur onder de 100C dan is het aan te bevelen om een wetsuit onder je roeikleding te dragen.

 

>> afbeelding winter roeien<<

 

Veiligheidsafspraken

De stuur is verantwoordelijk voor de veiligheid in de boot als ook voor het veilig roeien.

Commando’s van de stuur moeten altijd zonder nadenken ogenblikkelijk worden uitgevoerd door de crew.

Welke commando’s er gelden wordt tijdens je instructielessen uitgelegd en toegepast.

Een lijst van alle commando’s vind je hier. Download de lijst voor eigen gebruik. Deze zijn in het Nederlands als in het Engels. Het kan zijn dat enkele commando’s licht afwijken van de lijst. Maar dat leer je snel genoeg.

 

Veiligheidsinstructie

Elk jaar wordt een speciale veiligheidsmiddag georganiseerd in het zwembad Merwestein.

Ben je als ingestroomd als nieuw lid wordt geacht dat je deze veiligheidsmiddag volgt. Je leert dan reddend zwemmen en het weer in de boot komen als die omgeslagen is.

veiligheidstraining-dedoorslag-merwestein195

              

 

Roeiers: Veilig het water op

Net als op de weg zijn er veiligheidsregels opgesteld voor b eroepsvaart, pleziervaart, zeilboten en roeiboten.
Je hoeft geen vaarbewijs te hebben, maar tijdens de instructieliessen wordt je over deze regels geïnformeerd.

Lees en ken natuurlijk de vaarregels die voor ons als roeiers gelden. Lees hier  

 

Gebruik van boten

De boten zijn eigendom van de vereniging en het gebruik ervan is inbegrepen in je lidmaatschap. En zijn verzekerd tegen schade, zoals brand, etc.

Wordt er tijdens het gebruik, ook tijdens het uithalen uit de stelling en het dragen of weer inbrengen van de boot in de loods of in de stelling. Maar wordt schade veroorzaakt tijdens het roeien of schade wordt veroorzaakt aan boten van derden, etc. kan onze verzekering de schade gaan verhalen op jou. Daarom is het aan te bevelen een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Want een nieuwe boot kost al gauw € 7.500 (skiff) tot € 17.500 (meerpersoonsboot) en riemen per stuk € 350.

Veel schades kunnen door onze onderhoudsmensen worden hersteld. Maar is een schade groot of het betreft een kunststofboot dan moet de boot naar onze leverancier Roeiwerf Wiersma in Heerenveen.

 Welke typen boten er zijn vind je hier.

 

>>afbeelding botenloods<<

 

Enkele afspraken over het gebruik van boten

 

De boten hebben allen een eigen ligplaats op de stellingen in de botenloods. En liggen altijd met de boeg richting de overheaddeuren in de stellingen.

Bij het uithalen van de boot doet een ploeg dat met een extra roeier die overzicht heeft over de roeiers en commando’s geeft. Alle boten hebben op de overslagen een tennisbal ter bescherming voor iedereen die langs de stelling loopt en beschadiging van de boten bij uithalen en inbrengen.

Skiffs worden altijd door de roeier en een extra persoon uit de stelling gehaald en in het water gelegd.

Daarna worden de boten op bokken op het manoeuvreterrein geplaats en klaar gemaakt om in het water te worden gelaten.

 

Afschrijven van boten

In de wedstrijdkamer is een pc aanwezig met directe toegang tot het afschrijfsysteem. Dit systeem is ook vanaf thuis te benaderen met je gebruikersnaam en je eigen wachtwoord.

Boten voor instructielessen worden door de instructeurs vooraf gereserveerd. Dat geldt ook voor boten die voor tochten gereserveerd worden. Deze gaan vóór op reserveringen voor “vrij roeien”.

Gereserveerd wordt voor bloktijden die in het afschrijfsysteem zijn opgenomen.

img-20191228-100621-640x480-640x480 2Elke boot moet vooraf worden geblokt in het systeem. Die je dat in de wedstrijdkamer dan staat op het toetsenbord instructie met een algemeen wachtwoord.

 

Voorbeeld:

Er is een boot gereserveerd bijvoorbeeld voor de tijd 10:00 tot 11:00 uur en er staat een volgende reservering in het systeem van 11:00 – 12:00 uur en is die laatste roeiploeg niet aanwezig vervalt die reservering van 11:00 tot 12:00 uur. In dat geval haal je de boot uit het water en breng die in de stelling of je roeit verder.

Ledenpagina "Mijn Captain"

Op de website is een beveiligde ledenpagina aanwezig. Deze is toegankelijk voor leden. Je krijgt als je je hebt aangemeld als lid een gebruikersnaam en wachtwoord en hebt daardoor toegang tot de ledenpagina.

>> afbeelding menu ledenpagina>>

Via de afschrijfsysteem kun je thuis of via je GSM altijd een boot afschrijven.  Zie tekst hierboven.

Verder kun je in Mijn Captain het volgende doen.
Aanpassen van jouw profiel
Je financiële gegevens en facturen inzien

Clubtenue

>> foto<< 

De roeivereniging heeft een eigen clubshirt met daaronder een zwarte roeibroek of nauwsluitende zwarte of donkerblauwe trainingsbroek. 

Het dragen van het clubtenue is verplicht als je een toertocht gaat maken die door een andere vereniging is georganiseerd.

Ga je instructieroeien of vrij roeien op ons roeiwater is het dragen van ons clubshirt niet verplicht. Maar het heeft wel een goede uitstraling.

Het clubshirt is aan te vragen bij de roeicommissaris.

 

 

 

 

NRV De DoorSlag

Utrechthaven 1
3433 PN Nieuwegein

ofni.[antispam].@dedoorslag.nl

IBAN: NL42INGB0004431000

Lid KNRB 108

Social media

Facebook