logo-nrv-de-doorslag

Roeicursussen

 

  Cursus Scullen 1

Tijdsduur:
ongeveer 5-6 maanden

Roeiboot:
C2x+ en C4x+

Eerstvolgende cursusdata:
In overleg voor beginners

Tijden:
8.30 uur, 10.00 uur en 11.30 uur (zaterdag of zondag)

Tijdens deze opleiding leer je de basisprincipes van het roeien. In verschillende stappen wordt de roeihaal aangeleerd. Je oefent hierbij in een C-boot. Dit zijn brede boten met kiel, waardoor de boot stabiel in het water ligt.

Je houdt zelf een aftekenlijst bij met je vorderingen. Hiermee kun je zelf je tempo afstemmen en je leerpunten bepalen met je instructeur. Als je de basis beheerst kun je afroeien voor Scullen 1. Daarna is het de bedoeling dat je opgaat voor Sturen 1. Het is ook mogelijk om roeien en sturen te combineren. Voor meer informatie kun je terecht bij je instructeur. 

Let op:
Als je in ongestuurd materiaal wil roeien, moet je als boeg ook Sturen 3 hebben behaald.
 
Aftekenlijst voor Scullen 1
De roeihaal volgens de KNRB

  Cursus Scullen 2

Tijdsduur:
ongeveer 3-4 maanden

Roeiboot:
C1x-

Eerstvolgende cursusdata:
In het voorjaar (data en tijden worden nog bekend gemaakt)

Tijden:
8.30 uur en 10.00 uur (zaterdag of zondag)

In deze cursus staat het veilig en technisch correct roeien in een C1 centraal. Voordat je aan deze cursus begint, is het belangrijk dat je al enige ervaring hebt opgedaan in de C2x+ of C4x+. Naast de roeihaal staan het watervrij roeien, aanleggen en andere bijzondere verrichtingen centraal. Omdat je alleen roeit in een C1 moet je ook om de vier halen omkijken en zelf bijsturen met je riemen. 

Op een aftekenlijst houd je zelf je vaardigheden bij. Het is handig als je 2x per week roeit in een C1x-. 

  Cursus Scullen 3

Tijdsduur:
ongeveer 3 maanden

Roeiboot:
Roeien in (ongestuurd) glad materiaal, zoals de skiff en gladde 2.

Eerstvolgende cursusdata:
In het voorjaar (data en tijden worden nog bekend gemaakt)

Tijden:
Flexibel. 

Een selectie kan plaatsvinden om te kijken of je roeiniveau voldoende is voor deze cursus. 

Roeien in een skiff vergt allereerst durf. Doordat deze gladde boot smal is, ben je instabieler. Daarentegen kun je wel veel snelheid maken in dit type boot. Daarnaast heb je te maken met zeer kwetsbaar materiaal en leer je in deze cursus hoe je een skiff tilt. Met deze bevoegdheid kun je roeien in glad materiaal en in een gladde 4 onder leiding van een stuurman of - vrouw. De cursus wordt in kleine groepen roeiers gegeven, zodat je alle aandacht van de instructeur krijgt. Voordat je met skiffen start, moet je al veel ervaring hebben opgedaan in de C1. De cursus wordt niet gegeven bij een watertemperatuur onder de 10 graden Celcius in verband met de veiligheid. Je hebt immers meer kans op omslaan in een skiff. 

Op een aftekenlijst houd je zelf je vaardigheden bij. Het is handig als je 2x per week roeit in een skiff. Uiteraard altijd onder begeleiding. 

Let op:
Als je in ongestuurd (glad) materiaal wil roeien, moet je als boeg ook Sturen 3 hebben behaald.

  Sturen 1 en Sturen 2

Tijdsduur:
ongeveer 3-4 maanden

Roeiboot:
C2x+ of C4x+

Eerstvolgende cursusdata:
Flexibel

Tijden:
8.30 uur en 10.00 uur (zaterdag of zondag)

Met Sturen 1 leer je een C2x+ of C4x+ sturen. In deze cursus leer je alle commando's en bijzondere verrichtingen die nodig zijn om met een ploeg op de baan te varen. Daarnaast krijg je theorie over de diverse onderdelen van de boot en leer je de vaarregels. 

Oefenlocaties voor Sturen 1
Basisboek Sturen
Roeicommando's
Veilig varen roeiwater DoorSlag

  Cursus Sturen 3

Eerstvolgende cursusdata:
Data volgen z.s.m.

Instapniveau: Roeiers hebben minimaal Scullen 2 en Sturen 2 behaald. Daarnaast heb je minimaal een jaar roei- en stuurervaring opgedaan. Een selectie kan plaatsvinden om het instapniveau te checken.

In deze cursus leer je hoe je een gladde 4 zo soepel mogelijk over het water stuurt én hoe je effectief de roeiers kunt aansturen. Daarbij is het van belang dat je positief leert coachen, instructies correct geeft en overwicht op de ploeg hebt. Tenslotte leer je als stuur hoe je de boot schadevrij en efficiënt laat tillen door de ploeg. Na het behalen van dit niveau mag je ook als boeg in een ongestuurde (gladde) boot roeien. 

Instructeurscursus

Roeiers

"Wordt jij een topinstructeur, die de fijne kneepjes van het roeien helder en op een leuke manier kan overbrengen?"

Eerstvolgende cursusdata:
Flexibel af te stemmen. 

Wil jij de BIC-cursus (Basisinstructie), RI1 of RI2 (Roei-instructeur 1/2) volgen? Meld je dan aan via eissimmocieor.[antispam].@dedoorslag.nl. De instructeurscursussen starten het hele jaar door. Voor RI1 en RI2 moet je eerst ervaring hebben opgedaan als instructeur.

Wij vinden het heel belangrijk dat je als instructeur positief coacht en rekening houdt met individuele verschillen tussen roeiers. Daarbij hoort ook dat je de vaardigheden op verschillende manieren kunt aanleren bij roeiers en inschat wat een roeier nodig heeft. Tenslotte sta je ook zelf open voor feedback.

Als je een van de cursussen volgt, verwachten wel van je dat je openstaat om na de opleiding instructie te geven. Deze opleiding aanbieden kost de vereniging immers geld.

Instructeurscursus (van onze vrienden bij RV Naarden)

 

Roeitechniek


Skiff
Sturen 2

NRV De DoorSlag

Utrechthaven 1
3433 PN Nieuwegein

ofni.[antispam].@dedoorslag.nl

IBAN: NL42INGB0004431000

Lid KNRB 108

Social media

Instagram