logo-nrv-de-doorslag

Kastelentocht

 
Kasteel Oudegein, Nieuwegein

kastelentocht

Ten zuiden van de stad Utrecht stond het vol met kastelen, ze zijn vrijwel allemaal gebouwd in de 14e eeuw. Kastelen zoals, Everstein, Galensloot, Gildenborgh, Vronestein Ten Baan, Plettenburg en Wijnenstein zijn verdwenen, maar worden levend gehouden in de vorm van een straatnaam of wijk in Nieuwegein. De oorzaak van het verdwijnen waren de oorlogen tussen de Graven van Holland en de Bisschop van Utrecht. In het schootsveld bleef vrijwel geen enkel kasteel overeind. Slechts een paar kastelen werden (deels) hersteld of herbouwd.

 

 

Kasteel Rijnhuizen (een ridderhofstad)

In Nieuwegein in gebouwd in de 14e eeuw en herbouwd in de 17e eeuw. Vanaf het water is het theehuis en het erachter liggende kasteel goed te zien. Tot aan 2015 huisde er ´t FOM (= Fundamenteel Onderzoek naar de Materie), nu is het in particulier bezit en is het niet toegankelijk.

Kasteel Rijnhuizen Nieuwegein Kasteel Rijnhuizen Nieuwegein tekening
 

Kasteel Oudegein (een ridderhofstad)

In Nieuwegein bestaat al sinds 1211 en is niet vrij toegankelijk, maar kan wel gehuurd worden als vergaderlocatie. Je passeert de toegangsvaarweg bij de kinderboerderij. Ooit de locatie van het stadje ´t Gein, waarna Nieuwegein is vernoemd. Het kasteel ligt verstopt achter de bomen.

Kasteel Oudegein tekening Kasteel Oudegein, Nieuwegein

Kasteel IJsselstein

Wordt in de historische boeken al genoemd, als zijnde van 1144 en werd in  1427 opnieuw gebouwd. Het is eigendom van Staat der Nederlanden en is inmiddels voor een groot deel hersteld en beperkt toegankelijk. Het ligt midden in het stadje.

Kasteel IJsselstein, IJsselstein Kasteel IJsselstein tekening

Kasteel Montfoort is in 1163 gebouwd. Alleen een deel van de voorburcht met poort staat er nog en is toegankelijk. Het kasteel zelf ligt onder de provinciale weg! Het poortgebouw is tegenwoordig een restaurant. Het ligt aan de zuidkant van het stadje.

Kasteel Montfoort, Montfoort Kasteel Montfoort tekening

 

NRV De DoorSlag

Utrechthaven 1
3433 PN Nieuwegein

ofni.[antispam].@dedoorslag.nl

IBAN: NL42INGB0004431000

Lid KNRB 108

Social media

Instagram