Roeien

Roeiboot De Doorslag

Of het nu gaat om de perfecte cadans van een gladde 4, relaxt peddelen in een C-boot of de vrijheid in een skiff, het geeft een ‘kick’ als je met je boot soepel door het water glijdt. Lekker buiten actief bezig zijn. Dat gevoel kun je niet beschrijven, dat moet je ervaren. Neem daarom gerust eens een kijkje bij ons en vraag een proefles aan!

Is roeien moeilijk?
In principe kan iedereen (leren) roeien, vanaf 12 jaar tot 100! Roeien vraagt kracht, coördinatie en conditie. Doordat we verschillende boten hebben, is er voor iedereen de mogelijkheid om de roeisport op zijn of haar niveau te beoefenen.

Welke spieren gebruik je bij het roeien?
Roeien is één van de weinige sporten waarbij je bijna je hele lichaam gebruikt; schouders, rug, buik, hamstrings, kuiten, schenen, triceps, billen, bovenbenen, onderarmen en biceps. Juist bij mensen die herstellen van gewrichtproblemen wordt geadviseerd te gaan fietsen of roeien, omdat deze beweging vloeiend en volledig in een rechte lijn verloopt.

Minimum eisen
Een absolute eis is dat je kunt zwemmen. In verband met de veiligheid – op het Merwedekanaal zijn ook andere verkeersdeelnemers- laten we jeugdleden toe vanaf 12 jaar.

Instructie
Wil je starten met roeien? Je kan in principe wanneer je je aanmeld via de website direct starten. Je wordt zo snel mogelijk benaderd door een instructeur. Elke zaterdag en zondag worden er beginnersgroepen met ervaren instructeurs gevormd.  Je mag dan maximaal 3x in een inloopgroep meedoen waarna je jezelf al dan niet aanmeld als lid. Als je om welke reden dan geen lid wilt worden, vragen wij je om een bijdrage van € 5,00 per genoten les te willen betalen als bijdrage voor ons botenplan. Wordt je lid dan wordt je lid voor een jaar. Lees hier meer.   

Toertochten en wedstrijden

Voor de liefhebbers organiseren we elk jaar een aantal toertochten. Een aantal toertochten worden georganiseerd vanuit onze eigen locatie. Voor een ander deel van de toertochten schrijven we in bij andere verenigingen. Er zijn tochten van verschillende lengtes zodat zowel beginners als ervaren roeiers wat te kiezen hebben. Doel van zo’n tocht is gezellig met een groep op pad, genieten van het roeien, de natuur, andere omgevingen. Het gaat niet om wie de snelste is maar om gewoon lekker en leuk roeien.

Wil je wel strijden om snelheid? Dan kan je ook mee doen aan verschillende wedstrijden georganiseerd door de KNRB. Ook hebben we al twee keer mee gedaan aan de jaarlijks Elfsteden Roeimarathon; 210 kilometer roeien door de elf mooie Friese steden binnen 24 uur.

En op onze eigen vereniging organiseren we de jaarlijkse clubkampioenschappen waarin teams van alle leeftijden tegen elkaar strijden om de club ‘eer’.

Leren roeien

Het merendeel van onze vereniging bestaat uit volwassen roeiers. Van jonge twintigers tot actieve 60 plussers. Je bent nooit te oud om te leren roeien. Wij beginnen twee keer per jaar met een nieuwe groep roeiers. Een aantal enthousiaste trainers leren je de techniek van het roeien op een zaterdag of zondagochtend. Maar ook door de weeks kan geroeid worden. Na de les gaan we gezellig met z’n allen aan de koffie in onze mooie kantine.

Je leert het roeien op je eigen tempo. Zodra je er klaar voor bent kan je examens gaan doen om je niveau te verhogen. Je begint bij skullen 1 en sturen 1. Als je die in je zak hebt mag je zelfstandig met een C2+ roeiboot op pad om lekker kilometers te gaan maken. Skullen 2 en 3 en Sturen 2 en 3 kan je vervolgens ook nog gaan halen.

Ook als ervaren roeier kan je je bij ons aansluiten. We plannen graag een proefroei moment met je in waarbij we samen met jou het water op gaan om zo je niveau te kunnen bepalen en je aan de hand daarvan bij een bestaande roeiploeg in te kunnen delen.

Jeugdroeien

Heb je ook je ogen uitgekeken bij de Olympische Spelen naar de Holland Acht? Of de ranke dames in de dubbeltwee die met een plak voor Nederland naar huis gingen? Toffe sport hè?

Het jeugdteam van De DoorSlag bestaat uit een gezellige groep jongens en meisjes tussen 12 en 18 jaar. Er wordt twee keer in de week getraind. Op donderdagavond en op zondagmiddag. Iedereen roeit op zijn of haar eigen niveau en leert veel van elkaar. Er zijn drie of vier trainers die ofwel in de boot ofwel vanaf de kant de roeiers begeleiden. Het jeugdtrainingsprogramma van de KNRB wordt aangehouden. Je begint in een skiff, een eenpersoonsboot. Als je de balans en techniek onder de knie begint te krijgen, ga je roeien in een twee of in een vier. ’s Zomers ligt de nadruk op het roeien in de skiff of in andere kleine boten, in de winter wordt er vaak in vieren geroeid.

De meeste mensen beginnen met het roeien tijdens hun studententijd. Het jeugdroeien is een goede voorbereiding op het studentenroeien. Je hebt al een grote voorsprong als je vroeg begint, en onze ex-jeugdroeiers die nu studeren hebben daar al veel profijt van gehad.
Wie mee wil doen aan wedstrijden kan dat al snel, maar het hoeft niet.

Nieuwsgierig? Meld je hier aan voor een gratis proefles.

Inlooproeien

Zodra je voor skullen1 en sturen1 hebt afgeroeid mag je zelfstandig op pad met een C-boot. Dit kan samen met de ploeg waarmee je de lessen had of met een eigen samengestelde ploeg. Om nog wat vaker in de boot te stappen met anderen wordt het inlooproeien georganiseerd op vaste momenten waarbij je met je skullen1 en sturen1 zo kan aansluiten. Ter plekke delen we de boten in en gaan we samen lekker op pad.

Momenteel hebben we inlooproeien op woensdagochtend om 9:00 uur, en dinsdagavond om 19.30 uur met de marathon roeiers. Binnenkort volgen nog meer momenten.

© Copyright - Roeivereniging de Doorslag