Skiff & gladde twee gedoopt

Vorige week zijn onze twee nieuwe boten gedoopt! Een skiff en een gladde twee, daar gaan we ongetwijfeld weer heel veel plezier van hebben.  De skiff heeft de naam De Batau gekregen, de gladde twee De Zwanenburg.   

Botendoop NRV De Doorslag

Botendoop NRV De Doorslag
Botendoop NRV De Doorslag
Botendoop NRV De Doorslag

Doop van De Batau

De Batau…. Een naam die verwijst naar een kasteel dat al halverwege de achttiende eeuw is gesloopt. De restanten bevinden zich nu in een particuliere tuin schijnt het. De vraag waarom een vrouw de boot moet dopen, omdat dit geluk zou brengen leidde me tot het volgende verhaal:   

Koning George de Derde was een voorloper in PR als het gaat om aandacht te organiseren voor zijn drie dochters. Tot die tijd was het gebruikelijk dat een belangrijke man een heildronk deed op een behouden vaart van de boot, met wijn wel te verstaan. George vond de combinatie wijn en dochter minder geslaagd, dus bedacht hij dat zijn liefste Charlotte een fles champagne tegen de boeg mocht gooien. Echter, Charlotte miste de boeg en de fles raakt een bemanningslid bij het hoofd.  Sindsdien worden boten weliswaar gedoopt door vrouwen, maar wordt er een touwtje aan de fles gemaakt zodat zeker is dat de boeg geraakt wordt.   

Batau: ik wens je een behouden vaart, met snelle tijden in wedstrijden van de jeugd, maar ook elegant zweven over het water met alle andere leden.   

Doop van De Zwanenburg

De doop van De Zwanenburg werd door Wineke gedaan. Zij vertelde iets over de geschiedenis van deze buitenplaats:

Deze buitenplaats dateert (voor zover men kan herleiden) uit 1633 en heeft gestaan op de plaats waar nu de R.K. pastorie van de Nicolaaskerk staat. Het is onbekend wie het huis heeft laten bouwen, er zijn wel diverse bewoners bekend, waaronder bewoners met meerdere buitenplaatsen.

Het is uiteindelijk de weduwe van de heer Th. Robert die het huis te koop aanbied aan het R.K. kerkbestuur voor het bedrag van f. 42.315,- Ze koestert al een tijd de wens, dat op het landgoed de nieuwe R.K. kerk van Jutphaas gebouwd wordt. Aan het Overeind stond in die tijd nog steeds een oude noodkerk die veel te klein en bouwvallig was. De wens voor een nieuwe kerk is er maar door financiële problemen is dit nog niet gerealiseerd. De huis overkopen van weduwe Robert zit er daardoor ook nog niet in. 

Dat verandert als de eigenaar van het huis De Geer met het voorstel komt dat als het kerkbestuur Zwanenburg een deel van de grond koopt voor f. 12.315, hij de overige tien bunders weiland, boomgaard en grienden koopt voor f. 30.000. Daar gaat het kerkbestuur op in en dus kan er begonnen worden met de bouw van de nieuwe Nicolaaskerk, die op 11 mei 1875 wordt ingewijd. Het huis zelf wordt de pastorie. De pastoor laat het huis Zwanenburg restaureren, helaas wordt in daarop volgende jaren geen onderhoud meer vericht. In 1939 wordt er een nieuwe pastorie gebouwd omdat het oude huis er te slecht aan toe is. Buitenplaats Zwanenburg is vanaf dan verleden tijd.